maanantai 14. maaliskuuta 2011

Radiokelien armoilla

Hienoa tämä digiaika, on hienot tekniikat ja superit laitteet - ja saamarin telkkarissa ei näy kuva, jos on vääränlainen ilma. Saako TV-lupamaksusta palautusta, jos telkkarista ei näy ohjelmaa??

Eniten katson kolmosta, nelkkua ja subia. Ja ah, nämä ovat juuri siinä kanavanippu B:ssä, joka kenkkuilee tietynlaisella ilmalla. Nyt jo toista päivää ei näy kuva ollenkaan, yleensä kanava vain pätkii huonolla kelillä mutta eipä sitä voi katsoa silloinkaan. Tein digiboxin kanavahaun uusiksi, koska joskus se auttaa mutta nyt seuraus oli se, ettei kyseiset kanavat löytyneet edes siinä määrin, että kanavan nimi olisi tullut listalle. Oi miten hauskaa.

Lähetysteknisesti häiriötä ei voi estää vaan tässä pitäisi lähteä antennikauppaan ja ostaa paremmalla etu-takasuhteella varustettu antenni... mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan.

Radiokelistä pääsee eroon, kun säätila muuttuu. Tällä tontilla ilmiöstä saa kärsiä sään pyöriessä nollan tienoilla, joten todennäköisesti näkymättömän kuvan kanssa saa kärvistellä, kunnes kevät koittaa paremmin.

Faktatietoa:
Radiokeleissä on kysymys radiosignaalien nk. ylipitkästä etenemisestä. Ilmiön aiheuttamat olosuhteet muodostuvat, kun ilmakehän alaosassa ilman lämpötila nousee kerrostuneesti ylöspäin ja ilman suhteellinen kosteus samassa kerroksessa laskee jyrkästi ylöspäin mentäessä. Tämä aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

Poikkeuksellinen radiokeli saattaa häiritä vastaanottoa kahdella tavalla. Halutun aseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ylipitkän etenemisen johdosta. Tv-katsojalle tämä saattaa merkitä sitä, että voimakkaiden radiokelien aikana tv-lähetykset eivät näy lainkaan.

Tänks infosta Digita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti